Etusivu Matkailu

Córdoba – kalifien kaupunki

Centro Finlandia tarjoilee matkakuumeisille harvinaista herkkua huhtikuussa, kun paljon kysytty Córdoban päiväretki toteutuu 23. huhtikuuta.

Centro Finlandia tarjoilee matkakuumeisille harvinaista herkkua huhtikuussa, kun paljon kysytty Córdoban päiväretki toteutuu 23. huhtikuuta.

Heittäydy mielikuvan vietäväksi: yli puoli vuosisataa ennen kuin Helsingin paikalle perustettiin kaupunki, eli nykyisen Andalusian pohjoisosassa sijaitseva Córdoba kulta-aikaansa. Córdoban kalifaatti ulottui aina Iberian niemimaalta Pohjois-Afrikkaan saakka.

Córdobassa asui 500.000 ihmistä, siellä oli 300 kylpylää sekä 300 moskeijaa, fantastinen kirjastolaitos, öljylampuin toimiva katuvalaistus sekä kuparinen vesijohtoverkosto.

Kaupunki oli Euroopan sivistyksen ja kulttuurin kehto, johon tultiin opiskelemaan ympäri koko kristittyä Eurooppaa. Se oli myös portti, jonka kautta Eurooppaan tulvi tieteitä, taiteita ja kulttuuria muualta maailmasta.

Ainutlaatuinen moskeijakatedraali

Córdoban päävierailukohde on suuri moskeijakatedraali. Tuo uskomaton harvinaisuus on aisteja hivelevä todiste eri aikakausien arkkitehtuurista, kahden suuren uskonnon mahtipontisuudesta sekä uskonnon merkityksestä koko kaupungin ja maan historiassa.

Moskeijakatedraali rakennettiin alun perin islamivallan aikaan 700–900-luvuilla moskeijaksi. 1200-luvulla kristityt valloittivat Córdoban maureilta katolilaisille, ja tämän seurauksena Kaarle V:n luvalla moskeijan sisälle alettiin rakentaa katedraalia 1520-luvulla.

Samainen Kaarle V poikkesi Córdobassa häämatkallaan vuonna 1526, ja kauhisteli meneillään olevaa moskeijan purkua. Hänen käskystään moskeijan purkaminen lopetettiin, ja katedraalin rakentaminen saatettiin päätökseensä ympäröivän moskeijan ehdoin.

Lukuistenkin katedraalivierailujen jälkeen Córdoban moskeijakatedraalin ainutlaatuisuus hätkähdyttää, joten se on eittämättä näkemisen arvoinen kohde.

Kortteleittain maailmanperintöä

Moskeijakatedraalin lisäksi vanhassa kaupungissa matkaajia hurmaavat juutalaiskorttelit. Siellä sijaitsee esimerkiksi 1300-luvulla rakennettu, Andalusian ainoa jäljellä oleva synagoga.

Kokonaisuudessaan Córdoban vanha kaupunki on kuin suuri ulkoilmamuseo, jossa voi nähdä vuosisatojen vilistävän silmiensä edessä. Se ei siis suotta kuulu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Historiallisen perintönsä ohella Córdoban vanhassa kaupungissa viehättävät ihastuttavat patiot. Ne puhkeavat loistoonsa toukokuussa, jolloin Córdobassa vietetään patiofestivaaleja. Silloin córdobalaiset avaavat kotiporttinsa myös ulkopuolisille, jotta muutkin pääsevät nauttimaan sisäpihojen väriloistosta. Centro Finlandia järjestää retken myös patiofestivaaleille toukokuun alkupuolella.

Marena Ahonen

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!