Espanjassa naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi on jo tehty paljon, mutta se on yhä vakava ongelma. Maassa esiintyy vuosittain yli 120 000 lähisuhdeväkivaltatapausta.
Naisten kohtaama syrjintä ja väkivalta ovat maailmanlaajuisia haasteita, ja Pedro Sánchezin johtama vasemmistohallitus onkin nostanut tasa-arvon prioriteetikseen. Hallitus pyrkii ehkäisemään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tehokkaasti, ja se on sitoutunut muuttamaan Espanjan lainsäädäntöä taatakseen tarvittavat oikeudet ja turvan lähisuhdeväkivallasta kärsiville naisille ja lapsille, kirjoittaa Suomen Madridin-suurlähetystön harjoittelija Annika Tuohisaari.
Espanjassa ollaan yleisesti sitä mieltä, että naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista laeista ja asetuksista huolimatta puuttuu yhteiskunnan eri sektoreiden sitoutuminen lähisuhdeväkivallan vastaiseen työhön. On myös peräänkuulutettu etenkin tuomioistuinten ja poliisien parempaa kouluttamista ja herkistymistä lähisuhdeväkivallan uhreja kohdatessa. Suurimman kritiikin kohteeksi on joutunut uhrien oikeudellisen suojan puute: naisiin kohdistuvaan väkivaltaan erikoistuneissa tuomioistuimissa hylättiin vuosina 2014 ja 2015 joka toinen ja vuosina 2016 ja 2017 joka kolmas lähestymiskieltohakemus.
Mediassa on lisäksi uutisoitu väkivaltaan syyllistyneille annettujen lähestymiskieltojen toimimattomuudesta ja yhteisten lasten tapaamisoikeuden ongelmallisuudesta: lapsia saatetaan käyttää mahdollisena painostuskeinona äitiä kohtaan. Lisäksi turvakodit ja muut tukitoimet ovat itsehallintoalueiden ja kuntien vastuulla, joten järjestelyt vaihtelevat alueittain.
Myös espanjalaisten asenteet aiheeseen liittyen ovat huolestuttavia: vaikka väkivallan ei enää nähdä olevan ainoastaan perheen sisäinen, vaiettava asia, pitää yli neljäsosa espanjalaisista nuorista parisuhteessa esiintyvää väkivaltaa ”normaalina”. Heidän mielestään esimerkiksi kännykän käytön valvominen, puolison kontrollointi ja mustasukkaisuus eivät lukeudu suoraan osaksi perheväkivaltaa. Seitsemän kymmenestä espanjalaisesta nuoresta näkee mustasukkaisuuden olevan merkki rakkaudesta.
Lue koko blogi osoitteessa https://blogit.ulkoministerio.fi/madrid/naisiin-kohdistuva-vakivalta-on-yha-ongelma-myos-espanjassa/
Lisää kommentti