Etusivu Blogi

Asko Tanhuanpää: Vanha Paavo

”Keminmaan Paavo kerran, kannatusta keräs vähän verran.

Kansaan uppos toiset, äänet korjas Saulit moiset.

Unelmasta suohon kävi silloin suosion tie.

Keminmaan Paavo nytkin, jalan alla auton kytkin,

tupapaikat kiertää milloin realismi on poissa illoin.

Vuokkokaan ei kohta enää ääntä luokse vie.

Saulin mekin ansaitsemme, Suomen maassa uudessa

Äänet sataa realismille, arvo sanan mittaiselle.”

Irwin Goodman alias Antti Hammarberg sävelsi ja Emil Retee alias Vexi Salmi sanoitti ensin mainitun ensimmäisen pitkäsoiton, ”Ei tippa tapa” –älpeen viimeiseksi raidaksi kappaleen ”Uusi Paavo”. Vuosi oli 1966, Paavo Saarijärven.

Tunnustan raiskanneeni klassikon reilun 50 vuoden takaa. Päivä oli sunnuntai 28.3. ja kellonaika vähän jälkeen iltakymmenen, kun tartuin kynään ja muokkasin ”Vanhan Paavon” avaussäkeistön.

Suomen kansa on puhunut ja Suomen tasavallan presidentin nimi on Sauli Niinistö. Kansa antoi Niinistölle jo ensimmäisessä vaalissa veret seisauttavan ja historiallisen 62,7 prosentin mandaatin. Kansa kaipaa vahvaa johtajaa ja sellainen sillä myös on.

Paavo Väyrysen 6,2 prosentin ääniosuus oli iso, kun sitä vertaa keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen 4,1 prosenttiin. Jos tämä ei aiheuta sisäistä kriisipalaveria Kepun sisällä, niin ihme on. Tätä menoa Kekkosella on kohta pelkkä perintö, ei enää perillisiä.

Keminmaan Paavokin on puhunut. Suuruus on entistä, mutta kiusa se on pienikin kiusa eli Väyrynen ilmoitti jo vaali-iltana suorassa lähetyksessä, että palaa kevään aikana Brysselistä eduskuntaan ja aloittaa keskittymisen seuraaviin eduskuntavaaleihin. Totisesti toivon, että Luoja Suomen kansaa armahtaisi.

Jos on huoli kova keskustassa, on se vieläkin kovempi vasemmistossa. Demarien Tuula Haataisen ja vasurien Merja Kyllösen yhteen lasketut prosentit olivat vain 6,3 eli selvästi vähemmän kuin persujen Laura Huhtasaarella yksin. Tässä tapauksessa on kuitenkin syytä muistaa, että kolmannen vasemmistopuolueen eli vihreiden Pekka Haavisto keräsi äänistä 12,4 prosenttia.

Jos kaikki äänet ynnää yhteen oli vaalien lopputulos siis seuraava: 1) Oikeisto 75,2 prosenttia, 2) Vasemmisto 18,7, 3) Paavo 6,2.

En malta olla palaamatta maanantaipäivään 22.1., jolloin Alma-media julkaisi oman vaaliennusteensa. Sen mukaan Sauli Niinistö tulisi saamaan ensimmäisessä vaalissa 49,2 prosenttia äänistä eli edessä olisi ollut toinen vaali.

Yhtä pieleen ennusteissa on menty ilmeisesti ainoastaan vuonna 1970, kun SMP keräsi vastoin kaikkia ennakko-odotuksia kokonaista 18 kansanedustajaa.

Alma-median ennusteen takana oli analytiikkayhtiö Accustore. Jos minä olisin Alman päättäjistöä, tekisin ainoan oikean ratkaisun eli vaihtaisin analyytikkoa. Jos näin ei tapahdu, on pakko alkaa miettiä vaaliennusteen tarkoitushakuisuutta.

Ei olisi ollut ensimmäinen kerta, kun omaa agendaa on ajettu naurunalaiseksi joutumisen uhallakin. Emeritusprofessori Heikki Paloheimo sanoi ennusteen kuultuaan heti tuoreeltaan, että ”Se on hatusta vedetty”.

Myönnän pitäväni Yleisradiota punavihreänä mediana, mutta ennusteet valtioyhtiö onneksi osaa. Yle julkaisi oman presidenttikyselynsä torstaina 25.1. ja siinä Sauli Niinistölle ennustettiin 63 prosentin osuutta.

Pieni pää ei voi olla ihmettelemättä, miten Ylen ennusteen tehnyt Taloustutkimus voi päätyä niin erilaiseen lopputulemaan kuin Accustore. Ehkä Yle ei sittenkään enää ole niin jungnerinpunainen ja viherpopulistinen, mitä olen tykönäni pelännyt.

Seuraavat presidentinvaalit ovat kohta jo ovella. Ennustan, että tämän vuoden kellokkaista tuolloin mukana ovat vielä Pekka, Laura, Merja ja tietysti Vanha Paavo. Ennustan myös, että presidentin etunimi tulee olemaan Petteri.

Asko Tanhuanpää

 

 

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!