Etusivu Henkilökuvat

Johtamisen ammattilainen otti ohjat Suomelassa

Suomelan hallituksen uusi puheenjohtaja Paavo Ässämäki on myynnin ja johtamisen ammattilainen. Hän haluaa kehittää yhdistyksen viestintää ja saada myös työikäiset mukaan toimintaan.

Suomelan hallituksen uusi puheenjohtaja Paavo Ässämäki on myynnin ja johtamisen ammattilainen. Hän haluaa kehittää yhdistyksen viestintää ja saada myös työikäiset mukaan toimintaan.

Suomelan uudeksi puheenjohtajaksi valitulla Paavo Ässämäellä on takanaan 44 vuoden ura yritysten johtotehtävissä. Ennen eläkkeelle jäämistään hän työskenteli 12 vuotta yrittäjänä. Sitä ennen hän teki 16 vuoden työuran perinteikkäällä Sinebrychoffin panimolla, siitä viimeiset seitsemän vuotta yrityksen myyntijohtajana.

– Se oli alalla erittäin mielenkiintoista aikaa. Panimot keskittyivät, myyntiorganisaatiota uudistettiin ja logistiikkaa kehitettiin voimakkaasti.

Ässämäen aloittaessa Sinebrychoffilla yrityksellä oli 36 varastoa ympäri suomen. 16 vuoden päästä niitä oli enää kolme, mikä palveli uudistunutta logistista ajattelua erinomaisesti.

-Jakelu siirrettiin paikallisterminaaleihin, josta paikalliset hoitivat tilaukset eteenpäin. Se toi kustannustehokkuutta ja auttoi panimoa tekemään hyvää tulosta, Ässämäki selittää.

Noina vuosina Sinebrychoff investoi myös uuteen Keravan-panimoonsa, josta tuli Euroopan modernein. Se oli samalla Pohjois-Euroopan suurin investointi, arvoltaan noin 900 miljoonaa markkaa,

Mielenkiintoinen ulottuvuus alalla oli Ässämäen mukaan myös 1990-luvun alussa alkanut kansainvälistyminen. Sinebrychoff osti ensimmäisen panimonsa venäjältä ja Carlsberg puolestaan osan Sinebrychoffia. Vuosikymmenen lopulla omistus siirtyi kokonaan Carlsbergille.

-Suomen rooli Carlsbergin toiminnassa näkyi. Sieltä tultiin hakemaan mallia meidän logistiikasta ja myynnistä.

Yrittäjäksi siirryttyään Ässämäki keskittyi myynnin ja markkinoinnin konsultointiin sekä aloittavien yritysten neuvontaan.

-Vahvimpia osaamisalueitani ovat myynnin ja markkinoinnin lisäksi strategiat ja johtaminen, hän toteaa.

Yhdistyksistä ystäviä

Aurinkorannikko alkoi vetää Ässämäkeä puoleensa eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Puolisonsa kanssa hän tuli vuonna 2015 Benalmádenaan ”katselemaan” neljäksi kuukaudeksi.

-Parina ensimmäisenä talvena oltiin Benalmádenan puolella, sitten siirryimme Fuengirolan puolelle lähinnä vireämmän harrastustoiminnan vuoksi.

Kiinnostus harrastuksia ja yhdistystoimintaa kohtaan toi Ässämäen samalla Suomelan yhteyteen.

-Se lähti siitä, että vuonna 2015 maksoin jäsenmaksun ja käytin kirjastoa. Olin aktiivinen kuntoilija, ja löydettiin aktiivinen porukka, joka teki vuorivaelluksia. Sittemmin minua alettiin jo kysellä varapuheenjohtajaksi.

Ässämäki näkee vireän yhdistystoiminnan osaltaan parantavan Espanjassa asuvien suomalaisten elämänlaatua.

-On erittäin tärkeää, että tarjotaan erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Harrastukset tuovat yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja uusia kaveripiirejä.

Viestintä ykköseksi

Suomelan uuden puheenjohtajan saappaisiin Ässämäki hyppää virallisesti heinäkuun alussa, mutta käytännössä työ on jo alkanut. Uusi hallitus on miettinyt useampia kehityskohteita. Niistä ykkösiksi on nostettu viestinnän kehittäminen ja toiminnan pitkäjänteisempi suunnittelu.

-Ykkösprioriteetti on viestinnän kehittäminen ja oikea-aikaisuus. Meillä on valtavasti toimintaa, mutta vain pieni osa tietää siitä.

Ässämäki myöntää, että Suomelalla on vanhakantainen maine, yhdistystä pidetään eläkeläisten porukkana.

-Nyt tavoitteenamme on sekä kehittää toimintaa että tuoda julki, mitä tarjoamme ja miksi kannattaa tulla mukaan.

Ässämäki haluaa nyt myös työssäkäyvät mukaan toimintaan. Tähän suuntaan on menty jo nyt järjestämällä espanjankursseja  syksyllä myös ilta-aikaan sekä uusia harrastuspiirejä frisbeegolfin tapaan. Kevätkokouksessa päätettiin lisäksi perhekohtaisesta jäsenmaksusta, joka kattaa kaksi aikuista ja kaksi lasta.

-Vaikka eläkeläiset ovat meille edelleen vahva kohderyhmä, työssäkäyvät ovat meille tulevaisuus. Jalkaudumme syksyllä isoimpiin suomalaisiin yrityksiin kertomaan, mikä Suomela on. Aiomme kysellä, mitä toimintaa ihmiset kaipaisivat, jotta tulisivat jäseniksi.

Hyvä ihmisjohtaja

Viiden vuoden päässä Ässämäki näkee Suomelan yhdistyksenä, jonka jäsenmäärä ylittää tuhannen rajan ja kolmasosa jäsenistä olisi työikäistä väkeä.

-Silloin meillä olisi hyvä tilanne ja näemme, että sieltä tulee porukkaa, joka tulevaisuudessa tarttuu ohjaksiin.

Lähivuosien Ässämäki näkee tuovan yhdistykselle myös päätoimisen toiminnanjohtajan ainakin osaksi vuotta.

Suomelan uuden keulakuvan silmissä siintävät myös täydentävät toimitilat lähempänä Fuengirolan keskustaa.

-Monelle kynnys nousta Pacosin mäkeä on liian korkea. Tavoitteena on tuoda harrastuspiirejä myös kylän keskustaan, esimerkiksi Centro Finlandian yläkerta on hyvä vaihtoehto.

Puheenjohtajana Ässämäki pitää vahvuuksinaan hyviä ihmisjohtajan taitoja.

-Uskon, että minulla on ideoita ja saan porukan innostumaan. Meillä on myös hyvä hallitus. Kun porukka saadaan innostumaan, saadaan ihmeitä aikaan.

Hän lupaa olla tehtävässä avoin ja helposti lähestyttävä.’

-Jäsenistöä pitää kuunnella. On tärkeä lähtökohta, että mennään jäsenistön haluamaan suuntaan.

 

KUKA?

Paavo Ässämäki, ikä  65 v

  • Myynnin, markkinoinnin, johtamisen ja strategioiden ammattilainen.
  • Suomelan hallituksen uusi puheenjohtaja 1.7.2018 alkaen, nykyinen varapuheenjohtaja.
  • Asuu puolisonsa kanssa Fuengirolassa noin puolet vuodesta. Suomessa asuu Jyväskylässä.
  • Neljä lasta, lapsenlapsia 9

Tiina Piha

 

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!