Pääsiäisen vietto Espanjassa alkaa palmusunnuntaina 25.3. Kaupunkien ja kylienkin katukuvassa näkyvät ja kuuluvat koko viikon ajan upeat pääsiäiskulkueet.
Pääsiäisen vietto näkyy Espanjan katukuvassa koko Semana Santan eli hiljaisen viikon ajan vaikuttavina pääsiäiskulkueina, joita järjestävät seurakunnat sekä uskonnolliset veljeskunnat ja järjestöt.
Kulkueissa kannetaan päivästä riippuen pyhimysten kuvia raskailla tronoilla eli kantolavoilla, joiden kantajaksi pääsystä jopa kilpaillaan, koska tehtävä koetaan niin arvokkaaksi. Lavat saattavat painaa useita tonneja ja painavimpien alle tarvitaan jopa pari sataa kantajaa.
Kaupunkilaiset seuraavat kantolavojen jäljessä kantaen kynttilöitä ja ristejä. Monille on tärkeää saada koskettaa lavaa tai pyhimyksen kuvaa, ja on tavallista, että yleisö herkistyy kyyneliin asti.
Espanjalaisen pääsiäisen vietto kulkueineen on satoja vuosia vanha perinne, joka nykyisin yhdistelee itseensä myös paljon kulttuurisia ja sosiaalisia aineksia. Se on tänä päivänäkin vahvasti voimissaan. Pääsiäisen vieton merkityksestä kertoo paljon se, että espanjalaiset koulut pitävät lomaa koko viikon.
Vaihtuvat teemat
Valtakunnallisestikin kuuluisimmat ja seuratuimmat kulkueet ovat Málagassa ja Sevillassa. Kulkueita voi olla varsinkin suurimmissa kaupungeissa päivän varrella useita, esimerkiksi Sevillassa yli 50.
Kulkueiden teemat neitsyt- ja Kristus-hahmoineen ja koristeluineen vaihtuvat kärsimysviikon edetessä. Visuaalisesti ne edustavat kaikki samaa, näyttävän, jopa raskaan koristeellista ja värikylläistä, kullankimalteista barokkityyliä.
Seurakunnat järjestävät viikon varrella myös useita messuja, erilaisia seremonioita sekä muita tilaisuuksia, samoin veljeskunnilla on runsaasti omaa ohjelmaa. Kirkollisen pääsiäisen huipentuma, katolinen pääsiäismessu on juhlallinen, koristeellinen ja tunnelmaltaan vaikuttava. Siihen kannattaa tilaisuuden tullen osallistua.
Yhdessä syömään
Pääsiäisen viettoon ja kulkueiden seuraamiseen kuuluu olennaisena osana ulkona syöminen isommalla joukolla, joten myös siihen kannattaa varata kunnolla aikaa.
Kulkueet aiheuttavat monin paikoin muutoksia liikennejärjestelyihin, ja niitä seuraamaan saapuu perinteisesti runsaasti väkeä, joten autolla liikkuminen kaupunkien keskustoissa on pääsiäisviikolla tavallista hankalampaa. Esimerkiksi Málagassa kiirastorstai on yleensä kaikkein ruuhkaisin päivä.
Kaupungit, kuten Málaga, Fuengirola ja Torremolinos tiedottavat pääsiäisviikon tapahtumista nettisivuillaan. Suurin osa informaatiosta on espanjankielellä, mutta esimerkiksi Málagan kaupunki tiedottaa myös englanniksi.
Pääsiäisviikon tapahtumista kannattaa kielitaitoisen kysellä suoraan myös seurakunnilta, veljeskunnilta taikka naapuruston parhailta tietolähteiltä.
Hyödyllisiä osoitteita:
Koko Málagan alueen pääsiäistapahtumista on tietoa sekä espanjaksi että englanniksi mm. täällä: http://www.malagaweb.com/holidays/holy-week.php
Fuengirolan pääsiäistapahtumat espanjaksi ja osittain englanniksi löytyvät täältä: http://www.fuengirola.es/portal_localweb/fact_d4_v1.jsp?contenido=1224&tipo=2&nivel=1400
Torremolinosin pääsiäisestä tietoa espanjaksi täältä: https://www.programasemanasanta.com/andalucia/malaga/torremolinos/
Pääsiäisen tapahtumista koko Andalusiassa englanniksi: http://www.andalucia.com/festival/easter/home.htm
Tiina Piha, Marena Ahonen
Lisää kommentti