Etusivu Henkilökuvat

Sarah tekee afropoppia nyt Aurinkorannikolla

Suomalais-kenialainen laulaja-lauluntekijä Sarah Onditi-Uusikylä on Keniassa julkkis.

Suomalais-kenialainen laulaja-lauluntekijä Sarah Onditi-Uusikylä on Keniassa julkkis.

Sarah Onditi-Uusikylä on juuri palannut kotiin Fuengirolaan työmatkalta Keniasta, isänsä syntymämaasta. Reissu oli näillä näkymin viimeinen, jonka hän teki itse ideoimansa kulttuuriyhteistyöhankkeen ”Young talents of Kisumu” puitteissa.

Suomessa kasvaneen  ja viime syksynä Aurinkorannikolle muuttaneen Sarahin työn päämääränä on luoda nuorille kenialaisille räppäreille, tanssijoille ja laulajille mahdollisuuksia kehittää kykyjään ja viime kädessä hankkia elantonsa musiikilla maassa, jossa musiikki on tärkeä väline asioiden käsittelemiseen.

– Osalla nuorista ei ole edes kenkiä. Kaksi pojista oli heitetty ulos kodeistaan ja vanhemmat polttivat heidän koulupukunsa vain siksi että he haluavat tehdä musiikkia, Afrikan auttamisen kutsumustyökseen kokeva Sarah kertoo.

Hankkeen osapuolet ovat Sarahin suvun kotikylä Kisumu sekä Espoon kaupungista Gallen-Kallelan museo sekä Espoon musiikkiopiston pop/jazz-linja Ebeli.

– Gallen-Kallelan museo lähti mukaan, koska taiteilija perheineen asui pitkään Keniassa ja maalasi sinä aikana yli 100 teosta.

Elämät muuttuvat

Projektin puitteissa Sarah järjesti viime kesänä Keniassa kolmipäiväisen koe-esiintymisen, johon osallistui yli 200 nuorta. Heistä noin joka neljäs valittiin mukaan valmennusryhmään.

Joukko Ebelin opiskelijoita kävi opintomatkalla Kisumussa kuluvan tammikuun alkupuolella ja veivät tuliaisina suomalaisia kansanlauluja afrikkalaisittain viritettyinä.

– Nairobilaisen ammattibändin ja Ebelin vetämien workshopien ohella siellä jammailtiin ja solmittiin ystävyyssuhteita. Huhtikuussa järjestämme Suomessa yhteiskonsertin Louhi-salilla, Sarah kertoo.

Hanke on tehnyt Sarahista Keniassa julkkiksen.

– Kun käyn siellä, olen aina ihmisten ympäröimä. Ihmiset tulevat juttelemaan vaikeuksistaan. Saan kuulla myös kiitoksia siitä, että olen oikeasti muuttanut jonkun elämän.

Sarah on tehnyt Keniaan suuntautuvaa avustustyötä Talent-hanketta paljon pidempään. Jo 2000-luvun alussa hän piti Kokkolassa vaatemyymälää, jonka tuotosta hän ohjasi osan auttamiseen.

Vuonna 2013 hän perusti Bondoaid-yhdistyksen, joka pitää tällä hetkellä Keniassa pientä orpokotia, tukee kummilasten joukkoa ja ruokkii lähes 500 lasta joka päivä.

Neljän lapsen äiti

Sivullinen voi vain hämmästellä, mistä neljän 3–7-vuotiaan lapsen äiti löytää aikaa kaikkeen tekemäänsä. Hän on koulutukseltaan lähihoitaja.

Sarahin perheen muutto Fuengirolaan oli pidemmän pohdinnan tulos, ja sitä joudutti osaltaan kaikkien vanhempien hyvin ymmärtämä haave siitä, että lasten pukemisesta voisi selvitä vähemmälläkin.

Fuengirola on Sarahille tuttu paikka, sillä hänellä on paikkakunnalla sukulaisperhe, jota hän on käynyt tapaamassa lapsesta asti.  Hän on myös tehnyt ammattiopintoihinsa liittyvän työharjoittelun Fuengirolassa.

Ensimmäiset kuukaudet Espanjassa eivät silti olleet helppoja, koska Mika-puoliso jäi vielä töiden takia pariksi kuukaudeksi Suomeen.

– Kuljin yksin lastenkärryjä työntäen virastosta toiseen ja lapset lisäksi sairastelivat paljon, Sarah huokaisee.

Sarahille olisi tarjolla lähihoitajan töitä Aurinkorannikolla, mutta tällä hetkellä hän haluaa keskittyä Kenia-hankkeen loppuun viemiseen, musiikkiin ja perheeseensä.

Levyllä ja livenä

Kenialaisten nuorten auttaminen musiikin kautta oli Sarahille luonteva ajatus, koska hän on itsekin laulaja ja lauluntekijä. Taiteilijanimellä Sarah Achieng hän julkaisi ensimmäisen, tyyliltään afropoppia edustavan singlensä Kenia Kenia noin vuosi sitten.

– Tuolla biisillä halusin esitellä, kuka olen.

Tulevan kevään aikana Sarah julkaisee suomenkielisen EP:n.

Sarah sanoo ottavansa musiikkinsa vakavasti. Musiikin sanoma on hänelle tärkeämpi asia kuin kaupalliset tavoitteet.

– Haluan tuoda ihmisille iloa ja rakkautta, mutta samalla puhua tärkeistä asioista ja vaikuttaa niihin, joihin mielestäni pitää tulla muutos. Musiikkini taustalla vaikuttaa se, että olen uskossa, mutta en kuitenkaan tee varsinaista gospel-musiikkia.

Kaunisäänistä ja näyttävää Sarahia voi kuulla helmikuun alussa myös livenä Fuengirolassa, ensi alkuun Bar-Galleria Framessa. Hän etsii myös muita keikkailumahdollisuuksia ja pitäisi mielellään myös hyväntekeväisyyskonsertteja joko yksin tai muiden artistien kanssa.

Jännitys lähti

Omaa musiikkia pianolla ja kitaralla säveltävä Sarah alkoi tehdä vasta jonkinlaisen kolmenkympin kriisin myötä. Hän kertoo poteneensa aina esiintymisjännitystä, ja kynnystä tehdä mitään omaa kasvatti se, että puoliso on muusikko.

– Silloin kuitenkin koin niin voimakkaasti, että haluan tehdä musiikkia, ettei muulla ollut enää väliä. Kun ensimmäinen biisi oli syntynyt, sen jälkeen niitä on tullut yli 40.

Esiintymisjännityksestä hän kertoo päässeensä Kenia-projektin myötä.

– Tajusin, että minun täytyy nyt seistä lavalla ja kertoa nuorille, miten esiinnytään. Olin luonut koko projektin enkä voinut silloin antaa periksi, hän nauraa.

KUKA?

Sarah Onditi-Uusikylä, 33

  • Lähihoitaja, projektinjohtaja, hyväntekeväisyysjärjestön perustaja, laulaja-lauluntekijä
  • Syntynyt  ja kasvanut Suomessa suomalais-kenialaisessa perheessä
  • Neljän lapsen äiti
  • Asuu nykyisin perheineen Fuengirolassa
  • Julkaisut: Kenya Kenya 2/17, akustinen versio 3/17 ja Sunkuto feat. Es-Ow 8/17

Tiina Piha

Kirjoittajasta

Tiina Piha

Tiina Piha

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!