Jos olet kevään eduskuntavaalien aikaan Espanjassa, mutta haluat silti äänestää, homma hoituu nyt myös kirjeäänestyksellä. Jos aiot äänestää kirjeitse, kannattaa toimia ajoissa.
Suomessa otetaan käyttöön kirjeäänestys ulkomailta tämän kevään eduskuntavaaleista alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkomailla pysyvästi asuvat, samoin kuin vaalien ajan ulkomailla oleskelevat, äänioikeutetut saavat oikeuden äänestää kirjeitse ulkomailta.
Materiaali tilataan oikeusministeriöstä
Äänioikeutettu joka haluaa käyttää ääntään kirjeitse, tilaa kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille oikeusministeriön tilauspalvelusta. Asiakirjat saatuaan hän äänestää ja palauttaa äänensä lähetekuoressa Suomeen oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle.
Jokainen kirjeäänestystä hyödyntävä on itse vastuussa siitä, että tilaa tarvittavat asiakirjat riittävän ajoissa. Tilaaminen kevään eduskuntavaalien osalta on ollut mahdollista 14. tammikuuta alkaen. Kirjeäänestys on tarkoitettu ulkomailla asuville ja koko vaalien (ennakkoäänestys ja varsinainen vaalipäivä) ajan ulkomailla oleskeleville. Kirjeäänestysasiakirjoja ei voi tilata Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen.
Tilauksen perusteella äänioikeutetulle lähetetään kirjeäänestyskuori, joka sisältää
äänestyslipun, kirjeäänestyksen vaalikuoren (johon äänestyslippu suljetaan), kirjeäänestyksen lähetekirjeen (joka äänestäjän tulee täyttää), kirjeäänestyksen lähetekuoren(johon vaalikuori ja lähetekirje suljetaan) ja oikeusministeriön laatimat äänestysohjeet.
Äänestämisessä tulee noudattaa mukana tulevia äänestysohjeita.
Lähetä äänesi oikeaan paikkaan
Kun äänestäminen on suoritettu ohjeiden mukaan, tulee ääni vielä lähettää ajoissa oikeaan paikkaan. Vaalikuoreen suljettu äänestyslippu ja lähetekirjeen sisältävä lähetekuori Suomeen sen kunnan keskusvaalilautakunnalle, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen äänioikeuskunnakseen. Äänestäjän täytyy itse selvittää, mikä tämä kunta hänen kohdallaan on.
Lähetekuoren postimaksua ei ole maksettu valmiiksi, vaan äänestäjän tulee itse varustaa kuori riittävällä määrällä postimerkkejä. Halutessaan kuoren voi lähettää myös kirjattuna, mutta se ei ole välttämätöntä.
Huomionarvoista on, että kirjeääntä ei saa postittaa Suomesta, vaan se on ehdottomasti lähetettävä ulkomailta. Jos ei halua uskoa ääntään postin kuljetettavaksi, voi käyttää myös valitsemaansa kansainvälistä kuriiripalvelua.
Kirjeäänen on oltava perillä oikeassa keskusvaalilautakunnassa viimeistään vaalipäivää edeltävänä perjantaina ennen kello 19. Kevään eduskuntavaalien tapauksessa siis perjantaina 12.4.
Janne Leipijärvi
Lähde: vaalit.fi
Lisää kommentti