Etusivu Henkilökuvat

Janus Hanski: Onnellinen viisikymppinen

Ennen kuin vuosi vaihtuu muusikko Janus Hanski ehtii vielä täyttää 50 vuotta. Puolen vuosisadan rajapyykillä mies kertoo olevansa elämäänsä erittäin tyytyväinen.

Ennen kuin vuosi vaihtuu muusikko Janus Hanski ehtii vielä täyttää 50 vuotta. Puolen vuosisadan rajapyykillä mies kertoo olevansa elämäänsä erittäin tyytyväinen.

Onnellisuus ja tyytyväisyys merkitsevät eri ihmisille tietysti hyvinkin eri asioita. Janus Hanskin tapauksessa onnellisuus ei näytä tulevan ainakaan laiskotellen, sillä mies tekee töitä lomallakin. Tavallaan.

Vaikka Janus Hanski on suurimmalle osalle suomalaisia tuttu nimenomaan artistina, on hänellä nykyään muitakin kiireitä, jotka tosin nekin liittyvät musiikkiin.

– Olen Ilkka Vainion yhtiökumppanina Ilkka Vainio Tuotanto Oy:ssä. Se on sekä levy-yhtiö että tuotantoyhtiö. Työ pitää sisällään muun muassa keikkojen sopimista. Esimerkiksi nyt työllistää Junnu Vainion 80v -juhlakiertueen myyminen, Hanski kertoo.

– Mutta on se kuitenkin vapaampaa kuin perus kahdeksasta neljään -duuni.

Keikat kaiken keskiössä

Kaikki työ tuotantoyhtiössäkin tähtää kuitenkin keikkoihin.

– Teen tällä hetkellä soolokeikkoja oman bändin kanssa, sekä mies ja kitara keikkaa yksin. Siskojeni Annan ja Pinjan kanssa olemme tehneet viime vuosina Me Hanskit -ohjelmistoa ja nykyään teemme Annan kanssa aika paljon Tänä iltana Janus ja Anna Hanski -nimistä ohjelmistoa. Sillä tullaan muuten ensi helmikuussa Torreviejaan, Hanski vinkkaa.

Kun on kiertänyt suomalaisia esiintymispaikkoja niinkin pitkään kuin Hanski on tehnyt, on matkaan tietysti tarttunut monenlaisia tarinoita ja kokemuksia. Joskus on käynyt niinkin, että artisti on löytänyt itsensä hieman hankalamman yleisön edestä.

– Joskus nuorempana mies ja kitara -keikoilla kävi niin, että oli selvästi tilattu vähän väärään paikkaan. Jurriset yleisöt olivat niitä kaikkein pahimpia. Sellaisissa paikoissa soittaminen on kyllä se raskain tapa tehdä keikkaa. Mutta toisaalta ne kouluttivat, Hanski huomauttaa.

Yksi hieman huvittava tapaus muistuu miehen mieleen myös viime vuosilta.

– Muutama vuosi sitten olin tuottaja- muusikkoystävä Markku Kanervan kanssa keikalla Naantalissa. Se oli sellainen vähän syrjäinen pubi. Ohjelmistossa oli omia uusia biisejä, sellaista aika rauhallista materiaalia. Luulin että tilaajat tietävät mitä saavat, Hanski kuvailee.

– Yleisönä oli kuitenkin aika jurrinen jengi. Kun olimme siinä aikamme esittäneet vähän nätimpiä kappaleita, balladeja ja niin edelleen, niin eräs kundi kävelee siihen eteen ja sanoo: ”Nyt mä ainakin tiedän, että sitten kun mä haluun tehdä itsemurhan, niin mä meen kylpyammeeseen, vedän ranteet auki ja kuuntelen sun biisejä”, Janus Hanski kertoo ja nauraa makeasti päälle.

Rento asenne elämään

Kun Janus Hanskilta kysyy miten hän viettää vapaa-aikaansa – jos sellaista on – hän miettii hetken.

– Koko elämänasenne on minulla aika rento. Olen koko elämäni tehnyt tällaista päivä kerrallaan -hommaa. Muusikkouteen on kasvanut pienestä pitäen, isän jalanjäljissä. Sitä on tottunut lähtemään illalla keikoille, on tottunut ettei ole loma-aikoja erikseen, ja niin edelleen. Paitsi jos lähdetään vaimon kanssa matkalle, hän täsmentää.

– Paitsi kyllä silloinkin monesti – kuten nytkin – reissuun sisältyy joitain keikkoja.

Laulaja-isä Seppo Hanskin pojalle elämänura muusikkona tuli kuin automaattisesti.

– Muita urasuunnitelmia ei koskaan ollut, muusikon elämä oli vähän niin kuin tähtiin kirjoitettu, Janus Hanski toteaa.

Koko ajatus uran valitsemisesta oli hänelle pitkään vieras.

– Havahduin vasta kolmekymppisenä, että ihmiset joutuvat tosiaan tekemään uravalintoja ja -suunnitelmia. Jälkikäteen ajateltuna itselleni, samoin kuin siskolleni Annalle, on varmasti ollut helpottavaa, ettei ole koskaan tarvinnut miettiä noita asioita.

– Nuorempana en edes ymmärtänyt sitä, että jotkut joutuvat näin tekemään, koska nuoresta pitäen myös oma kaveripiirini oli muusikoiden ja näyttelijöiden lapsia. Elimme ikään kuin kuplassa, Hanski muistelee ryhmää, josta kumpusi esimerkiksi 90-luvun tv-sarja Vintiöt.

Espanja tuntuu kotoisalta

Espanjassa ja Aurinkorannikolla Janus Hanski on varsin säännöllinen vieras.

– Olemme jo pidemmän aikaa käyneet täällä ainakin sen keksi kertaa vuodessa. Vuosien varrella tämä on muotoutunut tärkeäksi ja kotoisaksi paikaksi.

Lukuisten visiittien aikana on löytynyt myös suosikkikohteita lähimatkailulle.

– Talviaikaan olemme yleensä käyneet Sierra Nevadassa laskettelemassa. Muita lempipaikkoja on muun muassa Ronda, Gibraltar ja Córdoba. Nyt kun tänne tulee myös siskon lapsia ja oma äiti, jotka eivät ole käyneet täällä aikaisemmin, niin on kiva lähteä näyttämään heille paikkoja, Hanski innostuu.

Rannikon musiikin ystävien iloksi tämäkin reissu pitää sisällään myös keikkoja. Viime viikolla Hanski esiintyi yhdessä Ilkka Vainion kanssa ja tällä viikolla luvassa on sekä lauantaina että sunnuntaina Me Hanskit -keikka siskojen Annan ja Pinjan kanssa ravintola Kukossa.

– Iltojen aikana on luvassa Anna isoimmat hitit, kuten Kotiviini ja Jos et sä soita. Samoin isän levytyksistä esimerkiksi Dona Dona ja Erehdyin kerran. Annan tytär Alina esittää vaarinsa Toivo Kärki -levytyksiä, kuten Minä soitan sinulle illalla. Mukana on myös joitain muita saman aikakauden kappaleita, esimerkiksi Laila Kinnuselta, Janus Hanski luettelee.

Entä mitä pitää tulevaisuus sisällään, kunhan Espanjan aurinko vaihtuu taas talviseen Suomeen?

– Tammikuussa olisi tarkoitus julkaista uusi albumi, Hanski vinkkaa.

– Sillä voisi samalla vähän juhlistaa niitä viisikymppisiä.

Janne Leipijärvi

Kuka?

Janus Hanski

  • 49-vuotias
  • Laulaja ja muusikko
  • Isä Seppo ja siskot Anna ja Pinja perheen muita laulajia
  • Osa 90-luvun kreisikomediaryhmä Vintiöitä
  • Ei sulje pois mahdollisuutta Vintiöiden paluulle
  • Käy talvisin avannossa viisi kertaa viikossa

Lue myös Hanskit lavalla!

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!