Etusivu Uutiset

Katainen Fuengirolassa: sekä Venäjä että USA pyrkivät hajoittamaan ja heikentämään Eurooppaa

-Kyllä EU:sta lähteä saa, mutta mitään erorahoja emme maksa, totesi EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen Fuengirolan Palacio de la Pazissa pidetyssä kansalaiskeskustelussa. Jyrki ja Mervi Kataisen perjantai oli kiireinen. Tilaisuuksia, joihin he osallistuivat oli lukuisia.

-Kyllä EU:sta lähteä saa, mutta mitään erorahoja emme maksa, totesi EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen Fuengirolan Palacio de la Pazissa pidetyssä kansalaiskeskustelussa. Jyrki ja Mervi Kataisen perjantai oli kiireinen. Tilaisuuksia, joihin he osallistuivat oli lukuisia.

 

Pari sataa suomalaista saapui kuuntelemaan Kataisen vetämää keskustelua.

Palacio de la Paziin oli saapunut noin kaksi sataa suomalaista kuulemaan ja keskustelemaan Euroopan asioista. Tilaisuuden avasi Aurinkorannikon suomalaisyhteisöjen neuvottelukunnan sihteeri Pertti Sirviö. Fuengirolan pormestari Ana Mula ja Suomen Espanjan suurlähetiläs Tiina Jortikka-Laitinen lausuivat myös tervehdyksensä.

Kansalaiskeskustelun alustuksessa Katainen katsoi Eurooppaa ja sen tulevaisuutta kolmesta eri näkökulmasta.

-Ensinnäkin Eurooppa integroituu seuraavien vuosien aikana enemmän kuin koskaan ennen. Nyt integraatio tapahtuu oikeilla käytännön toimilla. Esimerkiksi muovipakkauksissa mennään yhtenäiseen käytäntöön. Kaikki elintarvikepakkaukset tulee jatkossa tehdä kierrätysmuovista. Tällainen päätös luo sisämarkkinoille uuden teollisuuden haaran, se luo työpaikkoja ja lisää hyvinvointia. Lisäksi öljyn tuonti Eurooppaan vähenee merkittävästi ja näin ollen ratkaisu on luonnonvaroja säästävä. Myös lisääntyvä puolustusyhteistyö syventää integraatiota lähiaikoina merkittävästi.

Kaksi muuta näkökulmaa ovat pelottavampia.

Jyrki Katainen on hyvä puhuja. Hänen kielensä on selkeää ja ilmaisu elävää.

-Eurooppaan kohdistuu ulkopuolisia uhkia enemmän kuin koskaan ennen. Tiedämme, millaista USA:n presidentin Donald Trumpin toiminta on. Olen tavannut hänen esikuntaansa useaan otteeseen ja viesti on selkä. Tehdään vaan kauppasopimuksia, mutta homma menee niin, että Eurooppa häviää ja Trump voittaa. Keskustelut eivät ole erityisen hedelmällisiä, eikä tuolta pohjalta ole kovin mukava esitellä asioita muille EU:n jäsenvaltioille.

-Kiina investoi Eurooppaan jatkuvasti. Investointeja tapahtuu strategisiin kohteisiin kuten satamiin, kaivoksiin ja rautateihin. Näiden lisäksi kiinalaiset investoivat myös nouseviin start up -yrityksiin. Se, että merkittävien yritysten omistus valuu suurissa määrin Euroopan ulkopuolelle on uhka. Saman aikaisesti eurooppalaisilla sijoittajilla olisi halua investoida Kiinan kasvaville markkinoille, mutta se ei ole mahdollista. Vastaan itse EU:n ja kiinan kauppasuhteista, voin sanoa, että melko hidasta homma on. Esimerkiksi tätä investointivapautta on puitu ties kuinka pitkään, kiinalaisessa aikakäsityksessä 25 vuotta on lyhyt aika, meille se on ikuisuus. Eteenpäin kuitenkin mennään ja yritetään.

-Venäjä on selvä uhka Euroopalle. On todistettu, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan vaaleihin ja kansalaismielipiteeseen Eurooppaa hajottavalla tavalla. Esimerkiksi täällä Espanjassa Katalonian laittoman kansanäänestyksen yhteydessä venäläislähtöistä informaatiota luettiin jopa enemmän kuin Espanjalaista. Se on huolestuttavaa ja väärin. Uhka on myös se, että ensimmäistä kertaa historian aikana sekä Venäjällä että USA:lla on Euroopan suhteen samanlaiset intressit. Molemmat pyrkivät hajottamaan ja heikentämään Eurooppaa.

Kolmas näkökulma liittyy Euroopan sisäisiin asioihin.

Jyrki ja Mervi Kataiselle oli kiire perjantaina. Tilaisuuksia oli useita, kuvassa pariskunta hetken hengähdyksellä Smart Work Plazan avajaisissa.

-Ääriainesten nouseminen hallitsevaan asemaan EU maissa on huolestuttavaa. Esimerkiksi Puola on säätänyt lakeja, jotka sotivat suoraan niitä perusarvoja vastaan, joiden varaan EU on rakennettu. Puolan hallitus on vienyt maan oikeuslaitokselta riippumattomuuden ja se ei ole oikeusvaltioperiaatteen mukaista. Myös kansalaisten ja median sananvapaudelle on asetettu rajoitteita.

Iltapäivän kyselyosuudessa Kataiselle esitettiin kysymyksiä monista teemoista. Yksi kysymyksistä liittyi juuri EU:n sisäisiin uhkiin.

-Mitä me voimme tehdä, olemme yrittäneet paimentaa Puolan hallitusta neuvotteluteitse. Se ei näytä auttavan. Nähdäkseni ainoa konsti on rahahanojen sulkeminen sellaisilta valtioilta, joiden toiminta ei vastaa EU:n periaatteita. Yhdenkään EU -kansalaisen ei ole syytä maksaa senttiäkään veroja tukemaan liberaalin demokratian periaatteiden vastaista toimintaa.

Brexit nousi tietysti myös esille kansalaisten kysymyksissä.

-Kova Brexit näyttää todennäköiseltä vaihtoehdolta. Emme me EU:na ole valmiita antamaan enempää myönnytyksiä eroavalle Britannialle. Kyllä meiltä lähteä saa, mutta minkäänlaisia erorahoja emme maksa. Komission ja koko EU:n tarkoitus on suojella omia valtioitaan, niiden kansalaisia ja yrityksiä. Emme voi huonontaa omia etujamme siksi, että joku haluaa irtautua.

Avajaisia ja tapaamisia

Kansalaiskeskustelutilaisuuden jälkeen Kataiset osallistuivat uuden Smart Work Plaza co-working keskuksen avajaisiin. Nauhankatkaisupuheessaan Katainen kehui vuolaasti toimintaa.

Jyrki Katainen ja Ana Mula leikkasivat Smart work plazan avajaisnauhan.

-Tämä on Eurooppaa parhaimmillaan. Paikka, johon on helppo tulla työskentelemään mistä maasta tahansa ilman turhia byrokraattisia esteitä. Onnea Fuengirolan kaupungille tällaisen paikan saamisesta ja erityisesti onnea ja kiitoksia paikan perustajille ennakkoluulottomasta, rohkeasta avauksesta.

Savolaisia koolla. Mervi ja Jyrki Katainen tsemppaamassa Atik Ismailia lavalle Kukon takahuoneessa.

Ennen yksityiselle illalliselle poistumistaan Kataiset piipahtivat ravintola Kukossa tervehtimässä toista savolaista, Atik Ismailia, joka oli juuri aloittelemassa omaelmänkerrallista teatterimonologiaan. Aiemmin päivällä Mervi Katainen osallistui Aurinkorannikon naisyrittäjien tilaisuuteen SanDeli kahvilassa ja Jyrki Katainen piti Málagassa EU -tilaisuuden.

 

Seuraavan kerran Kataiset ovat kansalaisten tavattavissa huomenna sunnuntaina ravintola Kukossa Aurinkorannikon Kokoomuksen järjestämällä poliittisella brunssilla.

Antti Pekkarinen

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!