Etusivu Henkilökuvat

Kosovon terveysministeri Aurinkorannikolla

Nykyään Benalmádenassa asustava professori Hannu Vuori on tehnyt poikkeuksellisen uran lääketieteen parissa. Yksi keskeinen luku tuossa tarinassa on Kosovon jälleenrakennuksessa vietetyt neljä ja puoli vuotta.

Nykyään Benalmádenassa asustava professori Hannu Vuori on tehnyt poikkeuksellisen uran lääketieteen parissa. Yksi keskeinen luku tuossa tarinassa on Kosovon jälleenrakennuksessa vietetyt neljä ja puoli vuotta.

Kun käyttää merkittävän osan työurastaan kansainvälisissä tehtävissä eri puolilla maailmaa, ei eläkepäivien viettäminen ulkosuomalaisena Espanjassa ole kovinkaan suuren hyppäyksen päässä. Tämän tietää omakohtaisesti muun muassa yli 20 vuotta maailman terveysjärjestö WHO:n palveluksessa ollut professori Hannu Vuori.

Loimaalta maailman turuille lähtenyt Vuori ehti värikkään uransa aikana toimia muun muassa sodan runteleman Kosovon terveydenhuollon jälleenrakentamisessa vuosina 1999 – 2004. Yhtenä virkanimikkeenä oli terveysministeri. Noista vuosista Hannu Vuori on julkaissut kirjan Terveysministerinä Kosovossa.

Hävityksen jäljet

Istahdamme Vuoren kanssa pöytään keskustelemaan hänen kirjastaan ja Kosovosta ylipäätään. Kosovon sota saattoi olla monille varsin sekava selkkaus. Vuori avaa kuitenkin keskustelumme sellaisella historian katsauksella, että hänelle vuosisataiset syyt ja seuraukset ovat selvästikin kirkkaasti tiedossa.

Kirkkaat ovat myös hänen muistikuvansa siitä Kosovosta, johon hän saapui kesäkuussa 1999, vain 12 päivää aseellisen selkkauksen päätyttyä.

– Tulin Kosovoon Makedonian kautta Skopjesta. Makedonian puolella ennen rajaa oli kaksi jumalattoman suurta pakolaisleiriä. Toisessa oli noin 30.000 ja toisessa 20.000 pakolaista teltoissa.

– Liikennettä oli tavaton määrä, suurin osa matkalla Kosovoon. Hevosia, aaseja, traktoreita, kuorma-autoja, linja-autoja, henkilöautoja, kaikki täynnä palaavia albaanipakolaisia. Jokaisessa kulkuneuvossa liehui albaanien mustapunainen lippu, Hannu Vuori muistelee.

– Päinvastaiseen suuntaa oli tulossa serbipakolaisia vähän samanlaisilla kulkuneuvoilla, mutta tunnelma oli hyvin erilainen.

Sota oli jättänyt jälkeensä myös hengenvaarallisia muistoja.

– Lähes koko matkan Makedonian rajalta Pristinaan tien poskessa oli keltamusta nauha kertomassa miinavaarasta.

Hävityksen keskellä vain alle kaksi viikkoa aiemmin päättyneen sodan jäljiltä alkoi pikkuhiljaa näkyä myös normaalin elämän merkkejä.

– Oli pyykkejä kuivumassa naruilla, pieniä kioskeja avoinna, lapsia pelaamassa lentopalloa tai jalkapalloa ja niin edelleen, Vuori kertoo.

Terveydenhuollon uudelleenrakennus

Hannu Vuoren varsinainen päätehtävä Kosovossa oli saada sodanjälkeisessä kaaoksessa terveydenhoito jälleen toimimaan. Kuten arvata saattaa, työtä riitti monella eri saralla. Vuori itse jaottelee tehtävänsä viiteen pääalueeseen. Näistä ensimmäinen oli sairaaloiden saattaminen toimintakuntoon.

– Sairaalarakennuksia ei oltu pommitettu tai muuten turmeltu sodassa kovinkaan paljon. Sen sijaan serbit olivat mennessään vieneet lähes kaikki laitteet, joita sairaaloissa oli ollut. Ja nekin laitteet jotka olivat jäljellä, olivat pääosin kelvottomassa kunnossa, koska niistä ei oltu huolehdittu, Vuori kertoo.

– Lisäksi monin paikoin kaikki arkistot oli tuhottu, eli kun joku tuli sairaalaan kroonisen sairauden vaivaamana, hänestä ei ollut mitään tietoja.

Toinen Vuoren johdolla tehty asia oli henkilöstön järjestäminen.

– Kaikki terveydenhoidon ammattilaiset halusivat isoihin sairaaloihin töihin, joten terveyskeskukset ja pienemmät terveysasemat uhkasivat jäädä vaille henkilökuntaa. He ilmeisesti kuvittelivat, että palkanmaksu aloitetaan sairaaloista.

Kolmas tehtäväalue oli lääkehuolto.

– Sodan jäljiltä maassa ei tietenkään ollut minkäänlaista järjestettyä lääkehuoltoa. Sen sijaan hyvin pian yritteliäät ihmiset näkivät tässä tilaisuuden tehdä rahaa. Markkinoille alkoi tulla monenlaisia toimijoita, joista osalla ei ollut mitään pätevyyttä. Meidän piti huolehtia että säädettiin lait ja luvat sääntelemään lääkkeiden maahantuontia ja jälleenmyyntiä.

Neljänneksi Vuoren piti luoda terveydenhuoltoon hallinnollinen järjestelmä.

– Jo ennen sotaa kaikki hallinnollinen toiminta oli serbien hallussa. Tämä tarkoitti sitä, että Kosovosta käytännössä puuttui pätevät sairaalan johtajat ja vastaavat. Niinpä meidän piti jostain, lähes tyhjästä löytää sellaisia.

Viides pikaista kohentamista vaatinut alue oli koulutus.

– Erityisesti sairaanhoitajien koulutus oli suoraan sanottuna surkeaa. Sain tuolloisen Suomen ulkoministerin Tarja Halosen vakuutettua, niin että saatoimme järjestää koulutusohjelman, jonka kautta muun muassa 800 sairaanhoitajaa saivat tarvittavan täydennyskoulutuksen.

Eläkepäiviksi Benalmádenaan

Tammikuussa 2004 Hannu Vuori sai tehtävänsä Kosovossa valmiiksi. Sen jälkeen hän teki vielä yhden työkomennuksen Suomen ulkoministeriön alaisuudessa Vietnamiin. Vuonna 2007 hän jäi eläkkeelle ja muutti lähes saman tien Aurinkorannikolle eläkepäivistä nauttimaan.

– Olin jo 80-luvulla hankkinut Benalmádenasta puolentoista hehtaarin tontin. Sen verran olin mukavuudenhaluinen, että rakennutin talon valmiiksi ennen eläkkeelle jäämistä, joten sain muuttaa valmiiseen kotiin, Vuori kertaa.

Nykyään Hannu Vuoren yksi suurista iloista on työstää tuota tonttiaan ja nauttia sen puhkeamisesta kukkaan.

Puutarhatöiden lisäksi hänen sydäntään lähellä on kulttuuri. Vuori on ollut Aurinkorannikon kulttuuriyhdistys Kalevan puheenjohtaja nyt seitsemän vuoden ajan. Sinä aikana jäsenmäärä on kasvanut kahdestasadasta noin kolmeensataan. Kulttuuriyhdistyksen suhteen Vuorella on kaksi toivetta.

– Ensinnäkin olisi hienoa, jos nuoremmatkin ikäluokat löytäisivät toimintaan mukaan. Ja toiseksi haluaisin nähdä entistä enemmän yhteistä toimintaa espanjalaisten kanssa, hän toteaa.

 

Terveysministeri muistelee:

Hannu Vuoren viime vuonna julkaistu kirja on nimeltään Terveysministerinä Kosovossa. Siinä hän kuvaa sodanjälkeistä Kosovoa, sen menneisyyttä ja silloista tilaa, omia tehtäviään terveydenhoidon järjestämisessä, ja niin edelleen.

Samaa aihetta käsitellään myös Kulttuuriyhdistys Kalevan järjestämässä Taide ja tapas -tilaisuudessa tiistaina 12.2. tilaisuuden aluksi Vuori pitää alustuksen ja sen jälkeen aikaa on myös kysymyksille ja keskustelulle.

Kuka?

  • Hannu Vuori
  • 77 vuotta
  • Syntyisin Loimaalta
  • Kaksi poikaa
  • Neljä lastenlasta
  • Staffordshirenbullterrieri Tšingis-kaani
  • Asunut Espanjassa vuodesta 2007

Janne Leipijärvi

Kirjoittajasta

Janne Leipijärvi

Janne Leipijärvi

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!