Etusivu Henkilökuvat

Väinö Linnan jalanjäljissä

Toimittaja Jupe Tuomola punnitsi hetken taitojaan, ennen kuin lupautui Subin Love Islandin jakso-ohjaajaksi.

Toimittaja Jupe Tuomola punnitsi hetken taitojaan, ennen kuin lupautui Subin Love Islandin jakso-ohjaajaksi.

Suomen tatuoiduimasta toimittajasta Jupe Tuomolasta ei tullut isoäitinsä veljen Väinö Linnan kaltaista romaanitrilogian Täällä Pohjantähden alla -kynäilijää. Sen sijaan hän on mukana Nueva Andalucíassa kuvattavassa 50-osaisessa Love Island -pariutumis-realityssa.

– Silloin kun minua pyydettiin mukaan, niin mietin hetken aikaa riittävätkö taitoni, koska en ole aikaisemmin ohjannut mitään. Sainion Kim kuitenkin vakuutti, että pärjään tehtävässä, Tuomola kertoo.

– Kim oli oikeassa, jakso-ohjaajan pääpointti on sisällössä. Meillä on hyvä tiimi, kaikki tietävät, mitä tekevät. Minun ei tarvitse käytännössä kertoa kuvaajille, mitä tehdä.

– Minun tehtäväni on vastata omalta osaltani jakson sisällöstä, esimerkiksi tekemällä kaikkien kilpailijoiden haastattelut, editoimalla se – leikkaajien avustuksella – mielenkiintoiseksi ja kirjoittamalla välispiikit, jotka koomikko Riku Sottinen muotoilee omaan suuhunsa sopiviksi. Kun on tehnyt mediatöitä näin kauan kuin minä, niin äkkiä ne asiat sisäistää, Tuomola sanoo.

Tuomolalla on 47-vuotiaaksi yllättävän pitkä ura. Hän aloitti Katso-lehdessä jo 20-vuotiaana, josta hän siirtyi Apu-lehden seurapiiritoimittajaksi.

Käsikirjoituksia pikkuhiljaa

Lehtijuttujen ohella hän intoutui tekemään käsikirjoituksia televisioon. Kun Nelonen aloitti toimintansa, Tuomola kasasi dokumentaarisen viihdeohjelman ilotulituksen SM-kisoista.

Tuomola on aina tykännyt hiipiä taustalla tai varmistaa juontajien onnistuminen rajulla tykistötulella. Viime vuosikymmenen puolesta välistä tämän vuosikymmenen puoleen väliin asti Tuomola työskenteli Radio Novan Aamun käsikirjoittajana, mutta tarvittaessa hän osallistui myös keskusteluun juontajakaksikon Minna Kuukan ja Kimmo Vehviläisen kanssa.

Parhaiten Tuomola tunnetaan joko hänen perheensä elämästä kertovasta tosi-tv-ohjelmasta The Tuomolat tai viihdelehtien sivuilta eri kaunottarien käsivarresta. Tuomola seurusteli aikoinaan viisi vuotta laulaja-taitelija Anna Erikssonin kanssa ja puolitoista vuotta missi-toimittaja Susanna Laineen kanssa.

Yleensä julkkikset seurustelevat toistensa kanssa, koska heillä on samanlainen elämäntilanne ja vip-tilaisuuksissa on luonnollista kohdata.

– Erosimme pari kuukautta sen jälkeen, kun Susanna valittiin toiseksi perintöprinsessaksi, Tuomola viittaa vuoden 2005 kisoihin.

Eli Laine ei ollut julkkis vielä silloin, kun pariskunta alkoi seurustella.

– Olin Rasmuksen Laurin kanssa jossain baarissa, kun huomasin Susannan viereisessä pöydässä ja menin juttelemaan hänen kanssaan.

Nykyisen vaimonsa Anna Tuomolan kanssa hän on pitänyt yhtä jo 13 vuotta. Heillä on kaksi lasta 14-vuotias Annabella ja kuusivuotias Nikki, joka on saanut nimensä Mötley Crüen basistin mukaan.

– Molemmat ovat meidän lapsia. Bella tuli elämääni ollessaan kaksivuotias ja Nikki on yhteinen.

Tunsi kirjailija Väinö Linnan

Nuorempana Tuomola haaveili, että hänestä tulee kirjailija, kuten hänen äitinsä enosta Väinö Linnasta. Lapsena Tuomola tapasi Linnan monesti, mutta silloin häntä kiinnostivat muut asiat. Linna kuoli vuonna 1992 vain 71-vuotiaana.

– Olisi ollut mukava tuntea hänet paremmin. Uskon, että jos hän olisi ollut paremmassa kunnossa ja elänyt pitempään, niin olisin ymmärtänyt imeä häneltä vaikutteita, Tuomola pohtii.

Käsikirjoittajan mukaan Linna oli hieman ailahtelevainen – ehkä jopa kompleksinen, kuten monet taiteilijat ovat.

– Hän tykkäsi lapsista, mutta vetäytyi välillä omiin oloihinsa. Olen vähän saman tyyppinen ihminen. Välillä haluan olla rauhassa, mutta toisena hetkenä olen seuran suulain henkilö, Tuomola toteaa ja naurahtaa päälle.

Monet seurapiiri- tai julkkistoimittajat nostavat määrättyjä henkilöitä juttujensa kärkeen ja ottavat kunnian siitä, miten he ovat tehneet Suomeen uuden julkisuuden henkilön.

Mutta Tuomola voi rehellisesti sanoa, että hän nosti Diilistä tutuksi tulleen ja Facebookin kautta some-julkkikseksi nousseen Sampo Kaulasen koko kansan tietoisuuteen, kun hän käsikirjoitti ja toimitti Lapin Sampo ja kauppiaan rouva -realityn Discoverylle. Sampo sai ohjelmasta yleisön suosikin Venla-patsaan.

Tuomolan on kahden kuukauden matkan aikana käynyt tutustumassa Manilvassa sijaitsevan Puerto de la Duquesan kahviloiden, baarien ja ravintoloiden tarjonnan lisäksi Fuengirolaan, Torremolinosiin, Tarifaan ja Gibraltariin.

– Tiimimme tekee töitä 36 tuntia putkeen, minkä jälkeen meillä on neljän päivän vapaa. Siinä ehtii tutustua ympäristöön, Tuomola sanoo.

Freelancerina oman yrityksensä, Jupet Show’n, kautta työllistyvä Tuomola olisi valmis muuttamaan Espanjaan, mutta teini-ikäinen tyttö haraa vastaan.

– Kaverit ovat niin tärkeitä. Ei auta vaikka sanon, että Suomi-koulusta löytyisi uusia. Poika taas olisi hyvässä iässä muuton kannalta, mutta tästä lähtien teemme kaikki lomamatkamme tänne, Tuomola lupaa.

Mika Heikkilä

Kuka?

 • Jupe Tuomola
 • 47-vuotias
 • Valmistunut Laajasalon opiston journalistiikanlinjalta
 • Toimittaja / käsikirjoittaja / tuottaja / ohjaaja

Lehdet:

 • Apu
 • Katso

Ohjelmia:

 • Radio Novan Aamushow
 • Ilotulituksen SM-kisat
 • Lola ja tähdet
 • Kuutamolla
 • BB-Extra
 • Syksyn Sävel
 • Tallinna
 • Sinkkulaiva
 • Pitkä kuuma kesä
 • Korkojen kera
 • Lapin Sampo ja kauppiaan rouva
Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!