Hyvinvointi

Saunominen pienentää aivoinfarktiriskiä

Toukokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan ahkera saunominen pienentää aivoinfarktin riskiä.

Toukokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan ahkera saunominen pienentää aivoinfarktin riskiä.

Itä-Suomen yliopiston vetämän kansallisen tutkimusryhmän tulokset osoittivat, että 4–7 kertaa viikossa saunovat henkilöt saavat aivoinfarktin 61 % pienemmällä todennäköisyydellä kuin vain kerran viikossa saunovat. 2–3 kertaa viikossa saunovilla riski on 14 % pienempi kuin niillä, jotka saunovat vain kerran viikossa.

Suomalaisprofessori Jari Laukkasen tutkimusryhmä seurasi vuosina 2000–2015 yli 1600 53–74-vuotiasta kuopiolaista. Heidät jaettiin saunomistottumusten mukaan kolmeen ryhmään: kerran viikossa, 2–3 kertaa viikossa ja 4–7 kertaa viikossa saunoviin.

Saunomisella muitakin terveysvaikutuksia

Laukkasen tutkimusryhmä on jo aiemmin osoittanut saunomisen hyviä vaikutuksia terveydelle. Heidän tutkimustensa mukaan saunominen vaikuttaa positiivisesti erityisesti miesten verenkiertoon.

Laukkasen mukaan saunomisen terveysvaikutukset perustuvat siihen, että löyly saa liikuntaharrastuksen tavoin sydämen sykkeen kohoamaan ja verenkierron vilkastumaan.

Lisäksi saunominen vähentää stressiä ja laskee verenpainetta, mikä puolestaan parantaa verenkiertoelimistön toimintaa. Löylyt myös lievittävät lihas- ja nivelkipuja sekä parantavat nivelten liikkuvuutta.

Pikalöylyillä terveysvaikutteita ei kuitenkaan saavuteta.

– Saunan lämmössä pitäisi olla vähintään 15 minuuttia, kertoo Laukkanen.

Tutkimus on osa Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -hanketta, ja aiemmista tutkimuksista poiketen tällä kertaa tutkittavina oli myös naisia. Tulokset aivoinfarktin riskin suhteesta saunomisinnokkuuteen olivat samanlaiset sekä naisilla että miehillä.

Saunomisen yhteys aivoinfarktiriskiin säilyi, vaikka tutkijat huomioivat aivohalvauksen tavallisimmat riskitekijät iän, sukupuolen, diabeteksen, painoindeksin, veren rasvahappokoostumuksen, alkoholin käytön, liikunnan sekä sosioekonomisen aseman.

– Väestötutkimuksen lisäksi olemme tehneet kokeellisen tutkimuksen, jonka havainnot tukevat väestötutkimusta. Varmaa on joka tapauksessa, että saunasta on huonokuntoisellekin terveydellistä hyötyä, totesi Laukkanen Helsingin Sanomien haastattelussa.

Kirjoittajasta

Tiina Piha

Tiina Piha

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!