Etusivu Henkilökuvat

Lomalle, voimalla yhdeksän lapsen!

Spontaanit Peranderit lähtivät matkaan kolmen viikon varoitusajalla

Spontaanit Peranderit lähtivät matkaan kolmen viikon varoitusajalla

Yhdeksänlapsisen perheen loma-asunnolla luulisi olevan vilinää ja vilskettä, mutta ei. ilmapiiri on kuin aikoinaan juttukeikalla pohjois-Bangladeshissa, jossa koko kylä kerääntyi hiljaisena ihmettelemään eurooppalaista toimittajaa. Vain seitsemän kuukauden ikäinen kääpiöpinseri Remu haukkuu vierasta.

Tunnelma on välitön. Muutamaa normaalia keskeytystä lukuun ottamatta Peranderien lapset istuvat hiljaa sohvalla ja antavat vanhempien kertoa elävästi lomamatkastaan, ennen kuin he häipyvät hiljalleen leikkimään. Silloinkaan äänitaso ei kohoa taustakohinaa korkeammaksi.

– Meitä on nyt kymmenen, koska lukion toista luokkaa käyvä vanhin tyttömme Mirette, 17, palasi kahden viikon loman jälkeen Suomeen opiskelemaan, isä Marko Perander, 42, sanoo.

– Tämä oli meidän ensimmäinen yhteinen lomamme. Silloin kun meillä oli vain (!) kuusi lasta reissasimme paljon, äiti Kati Perander, 38, jatkaa.

Peranderit ovat kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta sijaitsevalta Haukiputaalta. Pelkästään jo sen takia on ensimmäisenä pakko kysyä uskonnon vaikutuksesta lapsikatraan määrään.

– Olemme ihan luterilaisia. Kummankaan suvusta ei edes löydy lestadiolaisuutta, molemmat vanhemmat toteavat yhteen ääneen.

Halusivat lämpimään

Idea yhteisestä lomamatkasta lähti liikkeelle marraskuun lopussa, kun Marko kysyi kylmässä jäähallissa Katilta, jos he lähtisivät puoleksi vuodeksi lämpimään.

– Olimme juuri katsoneen kaksi poikiemme jääkiekko-ottelua, kun ehdotin matkaa. Tiesin Katin innostuvan herkästi, mutta en arvannut hänen vastaavan heti ”joo”, Marko kertoo.

– Lopulta päätimme, että pari kuukautta on sopiva aika, Kati sanoo.

Yrittäjänä toimiva Marko varasi matkat ja alkoi suunnitella, miten hoitaa oman työnsä etänä.

– Minun piti tehdä kaksi erillistä varausta, koska Norwegianin yhteen varaukseen mahtuu vain yhdeksän matkustajaa.

18 vuotta taloutta pyörittänyt Kati hankki itselleen ja lapsille passit sekä eurooppalaiset sairausvakuutuskortit. Hän otti yhteyttä kouluun, harrastuksiin, perui sovittuja tapaamisia ja ”sirutti” koiran.

– Toisella, neljännellä, kuudennella ja kahdeksannella luokalla olevat lapset käyvät täällä kotikoulua ja lukion ensimmäisellä oleva Erica opiskelee netin välityksellä, Kati kertoo.

Peranderit eivät näe suuren lapsikatraan kanssa lentämisessä ongelmaa, mutta siirtymät kentälle ja kentältä ovat haasteellisia.

– Viisi isointa lasta otti vastuulleen yhden nuorimmista ja auttoi heitä koneessa ruokailussa sekä käymään vessassa, Kati kertoo.

– Olin tilannut ennakkoon Málagan lentokentältä kyydin11 hengelle. Paikalle saapui 25-paikkainen tuliterä linja-auto. Lapset hävisivät sinne niin, että oli vaikea tarkastaa, olivatko kaikki kyydissä, Marko sanoo ja naurahtaa päälle.

– Normaalisti liikumme kolmella taksilla. Minä ja nuorimmat lapset sekä koira yhdessä autossa, Marko toisessa ja vanhin tyttömme istuu kolmannessa taksissa maksajan paikalla, Kati jatkaa.

Harrastukset vievät aikaa

Peranderit ovat tyytyväisiä lomaansa. Suomessa aika menee työn, koulun ja lasten jääkiekko, jalkapallo sekä voimistelu harrastusten parissa.

– Elämämme on Suomessa niin aikataulutettua, että suurin osa ajastamme menee arkisin autossa matkalla lasten treeneihin tai sieltä pois ja viikonloppuisin käymme pelimatkoilla. Ehdimme syömään yhdessä vain jouluna, vanhemmat myöntävät.

Perheen viikkoaikataulu löytyy exel-taulukosta, johon on merkitty kaikkien harrastukset, kuka lapset vie niihin ja hakee niistä sekä vanhempien omat kuntoiluhetket.

– Koululaisten Wilma-viestit sekä valmentajien muistutukset jaan perheen Whatsapp-ryhmässä, Kati kertoo.

Fuengirolassa Peranderit ovat pystyneet viettämään yhteistä aikaa päivittäin. Vanhemmat pojat ovat opetelleet muun muassa tekemään ruokaa. Myös treenaaminen on ollut kiireettömämpää.

Äkkiseltään 11 hengen matkakustannukset voisivat tuntua korkealta, mutta pikainen laskutoimitus osoittaa, että matkoihin ja asumiseen palaa noin 5.300 euroa, mutta saman verran syntyy säästöä, kun otetaan huomioon uusien vaatteiden hankinta.

– Ennen kaikkea saamme viettää aikaa yhdessä. Ehdimme esimerkiksi käymään ulkona syömässä muutaman kerran viikossa, Marko huomauttaa.

Matkakustannukset

17.12.-30.1.

Junat ja lennot n.3.000€

Asuminen ja sähkö 2.300€

Yhteensä n. 5.300€

Säästöt

Lapsien harrastukset -n.2.000€

seisontaan laitettujen autojen kulut (vakuutus, verot, polttoaineet) -n.1.000€

Ruoat -1.100€

Vaatteet -n.1.100€

Sähköt -300€

Yhteensä -5.300€

Mika Heikkilä

Kirjoittajasta

Janne Leipijärvi

Janne Leipijärvi

Lisää kommentti

Click here to post a comment

Löydä Aurinkorannikon palvelut, nähtävyydet ja tapahtumat helposti Fuengirola.fi mobiilisovelluksen avulla!

Viikon kysymys

Kumpaan mieluummin talvilomalla?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Tilaa aika!